Konyhák Csatája Fesztivál 2017

A Csíkszentmiklósi Ifjúsági Egyesület július 15-16-án, második alkalommal szervezte meg a „Konyhák Csatája Fesztivált”, ahol a székely, a magyar és a román konyha mérhette össze erejét.
A székely konyha jellegzetességeit Benedek Árpád, Gyergyószentmiklós Gasztronómiai Nagykövete, a Szabadtűzi Lovagrend Észak Székelyföldi Főkapitánya mutatta be, a magyar konyhát a magyarországi Hajduk Zoltán, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend Gasztronómiai Nagykövete, kolbászkészítés Guinness-rekorder képviselte, míg a román konyha ízvilágát Brindás János magyarországi sztárséf, több Venesz-díjas mesterszakács tanítómestere hozta el.
A program már szombat reggel 8 órakor indult, a Csíkcsicsói Fúvós Zenekar és a Gyuláról érkezett vendégek ébresztették a falu lakóit. Az ébresztő után a következő programok vették kezdetüket: főzőverseny, a mesterszakácsok főzése és a minifoci bajnokság. 10 csapat mérkőzött meg az általunk biztosított alapanyagok minél sokrétűbb elkészítésében. Ezeket az ételeket a látogatók 13 óra után 5 lej értékű zsetonért megkóstolhatták. A mesterszakácsok ételét, szintén 5 lej értékű zsetonért 16 óra után kóstolhatták meg az ide látogatók. A minifoci bajnokságban is nagy érdeklődés volt ahova csak községbeli csapatok nevezhettek be.

A főzőversenyben részt vettek két féle díjért versenyezhettek, közönség díját, amit az ide látogatóktól begyűjtött zsetonok száma alapján határoztak meg, míg a másik díjat a mesterszakácsok döntötték el akik: a higiéniát, a csapathangulatot és tálalást vették figyelembe. A legtöbb zsetont összegyűjtő csapat: az ülkei Ü.S.T.B.E. csapat , a másikat a Faluvégi menyecskék, a harmadikat a csikszentmiklósi Idősek Klubja. A mesterszakácsok díjazása szerint az első helyet a: Faluvégi menyecskék, a második helyet az ülkei Ü.S.T.B.E. csapat, a harmadik helyet a Gyulai Hetes Fiúk nyerték el.

A délutáni program gyereksarokkal, ügyességi versenyekkel majd a Crisis és Szőcs Szilvia koncerttel folytatódott illetve a karaokéval, tűz-zsonglőrrel és tábortűzzel zárult.

A vasárnap délelőtt ifi misével kezdődött majd a süti és házikenyér verseny következett. Külön öröm számunkra, hogy mindkét versenyszám győztese csíkszentmiklósi volt. Vasárnapi látogatók sem maradtak éhesek, hiszen a mesterszakácsok ételét akkor is meg lehetett kóstolni.
A délután folyamán Orbán Levente rendezésében a helyi fiatalok a Kéri Ferenc: Helén s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh című darabot. Majd ezt követte a már hagyománnyá vélt öreg-fiatal focimeccs. A hétvégét a Stage band zárta egy szabadtéri bállal.

Csak remélni tudjuk, hogy aki meglátogatta rendezvényünket, jól érezte magát, megkóstolta úgy a mesterek főztjét, mint a versenyző csapatok kivalló étkét. Célunk ezzel a rendezvénnyel, a közösség összefogása és kis falunk nevének ismertebbé tevése mellett, hogy megmutassuk mindazoknak, akik érdeklődnek a kulináris világ iránt, hogy a három konyha nagyszerűen kiegészítik egymás, mindhárom konyhának megvannak a sajátosságai és a különlegességei. És ha a jövőbe nézünk, remélem, hogy még más mesterséfek is csatlakoznak eseményünkhöz.

Ez a program nem jöhetett volna létre a következő támogatók nélkül: Heineken, Csíkszépvizi Polgármesteri hivatal, Közbirtokosság, Zoo End Com, Sarki diszkó, Henorág, Szakács Prodlemn Kft, Gondűző Csárda, Bara Csaba, Molnár  András, Gyulai Deka Union Kft.

A média hangja

Observator1

Observator2

Székely TV

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.