Rólunk

 

A Csíkszentmiklósi Ifjúsági Egyesület, vagy ahogyan mindenki ismeri, a CsIE, már negyedik éve színesíti községünk mindennapjait, és napról napra egyre összetartóbb és egyre több ember által ismert csapattá válik. De hogyan is kezdődött, és hogyan jutottunk el idáig?

Egyesületünk 2013. júliusában kezdte tevékenységét. Az első szűk egy év alatt több mint 40 esemény és program megszervezésében vettünk részt. Ezen tevékenységek színesítették a helyiek életét és egyben segítettek egy erősebb kapcsolat kialakításában az emberek között. Egy malombajnoksággal indítottuk tevékenységeinket, ezt követték az Ifjúsági Napok, Konyhák Csatája Fesztivál, akárcsak a biciklitúrák kicsiknek és nagyoknak és a patak medrének tisztítása a faluban. Ezzel egy időben elindítottunk két másik hosszú távú projektet: az öregek klubját és nyelvkurzusokat heti rendszerességgel a közösség tagjai számára.

2014-ben megszerveztük az Idősek Bálját és a Kolbászfesztivált, az első ilyen jellegű eseményt a környéken. Szervezetünk részt vesz főző- illetve sportversenyeken, így megismertetve falunkat az ország többi részében, valamint próbálunk kapcsolatot teremteni a három falu ifjúsági egyesületei között is. Nem utolsó sorban a CsIE lett kinevezve a “HEINEKEN a Közösségekért” program 2014-es és 2016-os győztesének is. Sikerült felújítani a CsIE állandó székhelyét a helyi kultúrotthonban, ahová bármikor szívesen várunk mindenkit.

2015. óta aktívan működik az „after-school” program, amelyben a CsIE tagjai személyesen vesznek részt, a filmklub, illetve a hagyománnyá vált nagyobb rendezvényeink mellett az év minden szakaszában próbáljuk felpezsdíteni a közösségi életet, mint például az ünnepeket megelőző előkészületekkel, valamint aktívan részt veszünk a más falvakban megrendezett eseményeken is partnerként.

Egy dolog biztos, a CsIE sosem unatkozik, mindig tevékenykedik a hétköznapokon is, de ez csak egy összeszokott csapat mellett lehetséges. Minden tag aktívan részt vesz a rendezvényekben, és már 4 év elteltével a csapattagoknak sikerült megismerniük egymást, mindenki tisztába van képességeivel, mindenkinek megvan az állandó feladata, és tudjuk, hogy miben számíthatunk egymásra. Sokat fejlődtünk a 4 év alatt és szeretnénk folyamatosan fejlődni, ezért is tartunk minden évben többször is csapatösszerázó estéket és kirándulásokat, hiszen a sikeres rendezvények csak úgy lehetségesek, ha ismerjük egymást, és tanulunk a tapasztalatainkból.

Péter Orsolya